Autostrada care leagă Moldova de Ardeal prinde contur: CNIR a emis ordinul de începere a proiectării celui mai lung lot al Autostrăzii Unirii-A8/ UMB ceruse rezilierea contractului
Compania Naţională de Investiţii Rutiere a dat startul oficial pentru contractul lotului 2A Ditrău-Grinţieş al Autostrăzii ,,Unirii”-A8, prin emiterea Ordinului de Începere, şi a stabilit 30 iunie data de la care se calculează durata contractuală de 54 de luni.
"Am emis ordinul pentru începerea proiectării celui mai lung lot al Autostrăzii Unirii-A8. Asocierea este în faţa unei provocări tehnice, lotul 2A Ditrău-Grinţieş fiind unul dintre cele mai dificile loturi de autostradă din România”, a transmis luni directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Finanţarea lucrărilor este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 şi de la Bugetul de Stat.
Conform contractului, punerea la dispoziţie a amplasamentului se va face în termen de maximum 14 luni de la data începerii activităţii de proiectare (fie integral, fie separat pentru fiecare sector de lucrări în parte).
"După ce constructorul efectuează identificarea în teren şi prezintă soluţiile tehnice pe care doreşte să le pună în operă, inclusiv posibile modificări faţă de cele din Studiul de Fezabilitate vom fi în măsură să analizăm eventuale devieri de la coridorul de expropriere identificat şi vom înainta Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprieri suplimentare", a mai spus Gabriel Budescu.
Proiectul include lucrări majore de artă (poduri, pasaje, viaducte, tuneluri) şi volume considerabile de lucrări de excavare şi consolidări. Lungimea totală a tunelurilor şi a viaductelor (21 km) reprezintă 57 % din lungimea întregului lot care prevede 19 tuneluri şi 63 de poduri şi viaducte.
Pe traseul lotului 2A este prevăzut un nod rutier la Ditrău (conexiune cu DN 12 în jud. Harghita), iar la Est, în judeţul Neamţ, conexiune cu Lotul 2 B Grinţieş -Pipirig, o descărcare provizorie pentru a asigura funcţionarea independentă a acestui lot.
La începutul acestei luni, UMB, deţinut de Dorinel Umbrărescu, cel mai mare constructor de infrastructură rutieră din România, a transmis o solicitare de reziliere a contractului – lotul Ditrău–Grinţieş (38 km) al Autostrăzii Unirii (A8), în valoare de peste 1,2 miliarde euro.
În paralel, UMB refuză să semneze contractul pentru tronsonul vecin, Sărăţeni–Joseni (5,9 miliarde lei cu TVA), deşi a fost declarat câştigător. În ambele cazuri, compania controlată de Dorinel Umbrărescu invocă acelaşi motiv: cuantumul garanţiei de bună execuţie, pe care doreşte să îl reducă de la 1,5% la 0,5% din valoarea contractului.
CNIR a solicitat puncte de vedere de la ANAP şi Direcţia Generală Programe Europene Transport din Ministerul Transporturilor, care au confirmat că modificarea solicitată de UMB este ilegală şi ar duce automat la pierderea fondurilor europene.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro